Levél felnőtt gyermekeimnek a jezsuitákról

Budapest, 2020.10.24.

E levelem közületek elsősorban azoknak lehet érdekes, akik előfordultok Budapesten a jezsuiták temploma táján. Szóval azt javaslom, hogy óvakodjatok a jezsuitáktól, ne menjetek a közelükbe sem, kerüljétek el őket. Ennek a tanácsnak egy végső lökést adtak az elmúlt napok történései és hírei.

Tudom, bántónak és igazságtalannak tűnhet egy ilyen sommás vélemény, de tények sorozatán alapszik. Az is belejátszik, hogy a jezsuiták többnyire okosak és jól érvelők, mert belső szabályaik miatt nagy világi műveltséggel is rendelkeznek. A Ti családi hagyományotok miatt Nektek ez vonzó, tehát emiatt is veszélyesek Rátok nézve. Az is fennáll ugyanis velük kapcsolatban, hogy az első-második-harmadik-negyedik mondatuk többnyire tetszetős, sőt akár nagyszerű is lehet. De az ötödiktől kezdve hamisságokat is belevisznek a mondókájukba. 

Nem prédikálok, nem írom ide, hogy a világ milyen más, a Katolikus Egyházon kívüli szellemi irányzatától óvakodjatok. Ebben Ti már jó úton jártok magatoktól is. Az azonban, hogy az Egyházon belül valakikre ilyen durván azt mondjam, hogy mától “óvakodjunk tőlük”, “ne menjünk a közelükbe”, “ne hallgassuk meg a prédikációikat”, félek, számotokra is új.

Nem egyszerűen Ferenc pápa kijelentéseiről van szó. Kétségtelen, ő is jezsuita és ennek van jelentősége. Az látható, hogy Szentatya nem egy elméleti teológus – ez még korántsem baj -, ezért nem mindegy, hogy kik a tanácsadói és kiknek a szavára hallgat. Szóval intésem oka a jezsuiták közül a világban felbukkanó befolyásos személyek. Közülük többen többször követtek el kisebb, nagyobb és immár igen durva szellemi ártalmasságokat, rendjük hallgatólagos elfogadása mellett. Sőt, rendjük egyik nyilvánvalóan ártalmas, ám jelentős befolyású tagjának műveit még továbbra is hirdetik, itt, Budapesten is. Nem volt ez mindig így, de az idős atyák, mint például Nemeshegyi Péter, Kelényi Tibor már nincsenek köztük. Mindez immár a jezsuita rend egész szellemére is hatással van, nem csak a világ különböző szegletében, de Budapesten is.

Mivel mi magunk nem vagyunk lelkipásztorok és nem feladatunk a velük való személyes lelki törődés, sőt, részünkről, laikusok részéről az inkább visszás és elfogadhatatlan botrány lenne, nem követünk el bűnt, ha eseteik alapján általánosítunk és inkább hátat fordítunk nekik. Tehát azt javaslom, kerüljük el őket!

Ölel Benneteket,
Apa

Szólj hozzá!